Bekæmpelse

I Danmark er man god til forskellig sport, som håndbold, fodbold, cykling, tennis, badminton, motorsport og så videre. Mange er desuden gode til at hygge sig, og alt dette lyder ret konstruktivt. Men der er et begreb, som stadig fylder mere og mere:

Bekæmpelse

Selvfølgelig vil man bekæmpe sygdomme for at holde sig og sin familie sund og rask. Man vil også gerne bekæmpe kriminalitet, så alles tryghed sikres. Mere og mere energi går nu til bekæmpelse af forskellige fenomener. Nedenfor vises nogle udgaver af bekæmpelse, listen er langt fra komplet, men kig lidt nærmere på disse:

Hvis man har en have, skal man fx i gang med:

  • Myrebekæmpelse
  • Algebekæmpelse
  • Insektbekæmpelse generelt
  • Ukrudtsbekæmpelse
  • Mosbekæmpelse
  • Svampebekæmpelse
  • Sneglebekæmpelse
  • Fluebekæmpelse
  • Billebekæmpelse

… en nærmest komplet liste til bekæmpelse af alt som kommer af sig selv i vores have.

Man kan få købt noget som hedder ‘Kattefri’ til at lægge ud mod katte - hvis man da ikke selv holder et par katte der hjemme. Man kan også få købt ‘Ormefri’, som vistnok ikke er mod naboens kobraslange som har rømt, men derimod til bekæmpelse af insektlarver i frugt.

Lykkes man godt med at bekæmpe alle insektlarver, er der ikke insekter til at bestøve blomster, så får man måske ikke frugt næste år og sparer dermed arbejdet med indhøstning.

Et udvalg bekæmpelser
Et udvalg bekæmpelser
Universalbekæmpelse
Universalbekæmpelse

Universalbekæmpelse

Man kan lægge et par tusind kroner og komme hjem med en handlevogn fuld af forskellige specifikke bekæmpelser til at stille op i skapet der hjemme.

Hvad med at samle det hele i en spand, tynde det ud i to liter sprit og lidt saltsyre og røre alt godt sammen? (OBS! På eget ansvar). Påføres i udvalgt dosis hen over det du vil bekæmpe. Da trænger du bare en enkelt bøtte til bekæmpelsen. Husk bare at opbevare den utilgængelig for børn.

Årstidsbekæmpelse

Dette lille skilt er hovedårsag til indlægget. Når vi hører, at noget vinterbekæmpes, hvilke perspektiver åbnes ikke ved det?

I Aalborg har man nu afsluttet bekæmpelsen af sommeren og efteråret, og vinteren står for døren. Enkelte steder kan jeg dog se, at bekæmpelsen af vinteren byder på problemer:

Vinterbekæmpelse
Vinterbekæmpelse
Flisepest - nær

Anden bekæmpelse

Her er et foto af en gruppe små vulkaner.
Vi har dem hjemme på terrassen, måske har vi 1 236 482 stk., fintælling mangler, desværre. De vokser villig, alle er forskellige og er flotte at se på, men ikke så store. Måtte bruge mit macro-objektiv for at fange dem tæt på. En fascinerende samling små vidundere, bestående af svamp og alge i symbiose. Det kaldes ‘lav’. De har den egenskab at de får en ellers meget kedelig, ensformig grå flade bestående af betonfliser til at livne til med friske nuancer og former.

Her er de på lidt større afstand:

Flisepest2

Da jeg forsøgte at finde det latinske navn, fik jeg fra Google henimod 269 artikler som alle indeholdt de to ord ‘flisepest’ og ‘bekæmpelse’, men ingenting som ville fortælle nærmere om hvad det var.

Heller ikke noget så som "...veje til vellykket dyrkning af flisepest"

Dog fandt jeg på naturbasen.dk et lignende foto, som bestemte arten til Aspicilia contorta.

Naturligvis

Alt dette handler om vores forhold til naturen. Haven er en lille smule natur nærmest vores hus. Og natur har den slemme egenskab, at den har udstyret sig selv med en masse liv. Og mennesker har den slemme egenskab at de ikke kan slå sig til ro med naturen som den selv er, de skal bekæmpe det meste af den.

Når Aalborg kommune driver med vinterbekæmpelse, regner jeg med at det foregår indenfor kommunegrænsene. Jeg vil nemlig gerne have lidt vinter her hvor jeg bor. Vinteren er dejlig lys når der er sne, og sneen er god at gå på når det knirker friskt. Naturligvis kan det blive glat, men man må selv finde ud af at tage gode sko eller støvler på som giver fæste i sneen. Og så skal man selv udvise en smule forsigtighed på glat underlag og sette farten lidt ned når man runder skarpe hushjørner i byen - eller når man skal ned en trappe eller en stejl skrænt. Ikke mindst når sneen har omskabt sig til glat is.

Med lidt øvelse opdager man hvordan glat underlag kan håndteres, så man undgår at  havne liggende på ryggen med benene op og hovedet ned. Øvelsen består blandt andet i at man forventer, at underlaget er glat indtil det modsatte er fastslået, og at man lærer sig at læse forskellige overflater vinterstid.

Lav kan vokse på næsten alt. Der hjemme vokser den på jorden, på stener, på grener i træerne, på huset, og ikke mindst på fliserne. Kort sagt vokser den alle steder hvor der er vand og lys.

Så må vi selv finde ud, om vi kan leve sammen med den. Den lever gerne sammen med os.

Hvis du vil dele

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *