Den lille detalje

DSC01526

Det er tidlig formiddag, og vi er allerede mange samlet på havnen i Gudhjem, klar til den planlagte tur til Ertholmene. Trond har aldrig været på Bornholm, jeg var der for snart en menneskealder siden i forbindelse med folkeskolens obligatoriske lejrskole i 7. klasse. Dengang startede turen i Brønderslev, hvor elever og lærere mere eller mindre forventningsfulde fandt plads i toget til København - en tur, der også indebar transport med den gamle Storebæltsfærge og ikke mindst en tur i Tivoli, hvor rutchebanen så kunne lægge en god bund inden nattens tur ‘København/Rønne i stiv storm’. Overfarten var selvfølgelig uden kahyt og pladsbilletter, så alle lå hulter til bulter, brune papirposer raslede, og de fleste af os troede, at vores sidste time var kommet. Nogle stod sågar ude ved rælingen og tog bestik af et spring, som de alligevel ikke orkede. Alle kom over og kunne ånde lettede op, selvom overfarten sad i kroppen og balancen hele næste dag eller flere efter. Senere på ugen blev turen til Ertholmene desværre aflyst på grund af stormende kuling, men idag er vejret det bedst tænkelige. Gudhjem ligger badet i sol, og der er kun en let brise. Vi har bestilt færgebilletter med sen hjemrejse og har dermed mulighed for at supplere den guidede tur med en del selvtid og oplevelser på egen hånd.

Ertholmene ligger cirka 20 km nordøst for Bornholm og består af de to beboede øer Christiansø og Frederiksø, fuglereservatet Græsholm og et antal større og mindre klippeskær. Omkring 90 mennesker har valgt at bosætte sig på øerne, der er ejet af den danske stat under Forsvarsministeriet. Stedet, med en undergrund bestående af granit, minder ikke om noget andet sted i Danmark. Alt er totalfredet, både fæstning, natur og dyreliv. Allerede ved ankomsten fornemmer vi, at vi lige nu befinder os i en anden verden med en helt særegen natur og kulturhistorie.

Christiansø
Christiansø
Frederiksø
Frederiksø

Passagererne fordeler sig mellem flere guider, der står parate med stor indsigt og entusiasme. Vi hører blandet andet om Ertholmene som hjemsted for Danmarks tætteste bestand af edderfugl. Hele foråret kan man se de farvestrålende hanner på havet, og overalt på øerne ligger de rugende hunner, selv i haver og tæt på befærdede stier. Når hunnen har lagt alle sine æg, forer hun reden med egne dun og forlader herefter ikke reden de næste 25 til 28 dage. På det tidspunkt er hannen forduftet og har måske allerede parret sig med en anden hun. I hele rugeperioden må hunnen derfor tære på det fedt, der er opmagasineret, og når æggene er klækket, fører hun sine ællinger ned til havet. Her mødes familien med andre edderfuglefamilier - en strategi for bedre at kunne forsvare de små ællinger mod utallige sultne sølvmåger.

Der er ikke nok føde til edderfuglene på Ertholmene. Derfor svømmer hunner og ællinger allerede indenfor første døgn i større eller mindre flokke ud på en risikofyldt rejse til Bornholm. Ællingerne kan allerede nu selv dykke efter føde, og for dem, der når frem, er der mere mad at hente i form af tanglopper og små muslinger langs den bornholmske nordkyst.

Kanon-
DSC01415

Efter at guiden har forladt gruppen, er det tid til at fortsætte på egen hånd og til at gå på opdagelse på unikke Christiansø og Frederiksø. Gamle borge, granitmure, brostensbelagte gader, den smukke natur med de smalle stier, de mange fuglearter, kvækkende frøer, dovne gråsæler i massevis - alt omkranset af ‘talende bølger’, og….. apropos bølger, så må den lille detalje ikke overses.

Den lille åbning i havelågerne er ikke tilfældig, fortæller en af øboerne. Hun er igang med sit havearbejde, alt imens pindsvinet bevæger sig roligt omkring, og nej, åbningen er ikke lavet for pindsvinets skyld, ej heller for katte eller hunde. De to sidstnævnte arter er forbudte på øen, men for edderfuglens. Det kan være en vanskelig affære for hunnen at lede ællingerne ned til havet, men den erfarne ællingemor kender alle huller i havelåger og portåbninger.

Havelåge Christiansø 2
Havelåge Christiansø 1

Øboerne passer godt på edderfuglen og de små ællinger. Østersøens bestand har nemlig været stærkt nedadgående siden 1992. Mangel på østers i området og sygdomsudbrud i kolonierne har været nævnt som mulige årsager. Edderfuglens overlevelse på Ertholmene er betinget af, at den udover at finde mad også har gode gemmesteder og mulighed for at komme videre.

Dag går mod aften, og båden lægger til kaj i Gudhjem. Trond og jeg afslutter en oplevelsesrig dag på cafe’ med et stykke ‘Sol over Gudhjem’ i skumringen og med en erkendelse af, at en af de store oplevelser kan ligge i den lille detalje - hvis man giver sig tid, har åbne sanser og lokale fortællere.

Opskrift på “Sol over Gudhjem”  (Fra: Ferieøen, Bornholm - The official guide)

Ingredienser til 2 personer:

  • 2 røgede sild
  • 2 skiver groft rugbrød
  • Evt. lidt smør
  • 2 rå æggeblommer (fra salmonellafrie el. pasteuriserede æg)
  • 6 radiser
  • 2 spsk. klippet purløg
  • 8 ringe rødløg
  • Salt og peber

Sådan tilbereder du retten:

  1. Rens silden for skind og ben. Dette gøres nemmest ved at åbne fisken fra bugen, løsne benet og forsigtigt fjerne dette.
  2. Tag forsigtigt kødet fra skindet og flyt fileterne over på rugbrødet.
  3. Rens radiserne og skær dem i tynde skiver.
  4. Skyl purløget og klip det.
  5. Pil rødløget og skær det i ringe.
  6. Drys radiser, purløg, rødløg og salt og peber på silden.
  7. Del æggene i hvider og blommer og læg forsigtigt en æggeblomme på hvert stykke smørrebrød.

  

Hvis du vil dele

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *